Laden ...

R.I.P. aan deze sociale media kanalen

Met nostalgie en puberale schaamte blikken we terug naar verschillende sociale media kanalen die er niet meer zijn. Sommigen werden weggeconcurreerd, anderen sloegen simpelweg niet aan en verdwenen onopgemerkt van de radar.

MySpace

MySpace leeft nog, alles werkt nog en je kan nog steeds een account aanmaken (we zetten de link onderaan).

Zonder MySpace, zou er geen Facebook zijn geweest. MySpace surfte volledig mee op de trend van Web 2.0 en maakte het mogelijk om zonder kennis van informatica zelf foto's, tekst en filmpjes te posten. In 2006 stond MySpace in de top5 van meest bezochte sites.

De site miste volledig de boot op gebied van mobiel gebruik. Ook verschoof de aandacht meer naar muzikanten en minder naar de gewone gebruiker. In korte tijd stootte Facebook de website van de troon.

Wil je zelf een account aanmaken? Dat kan nog via deze link.

Google Plus

Google Plus, Google+ of G+ was het sociale media kanaal van internetgigant Google. Hoewel nooit bevestigd, was het volgens trendwatchers en journalisten een duidelijk poging om Facebook van zijn troon te stoten.

Google Plus was op een gegeven moment de nummer twee app op gebied van sociale media. Ook functies zoals hashtags, events en bedrijfspagina's waren ideeën van Google Plus.

Net als bij MySpace moest Google zijn meerdere erkennen in Facebook, het boodt geen meerwaarde aan concurrent Facebook. Na een datalek besloot Google in april 2019 om de stekker uit het project te trekken.

Vine

Kort maar zeer krachtig! Vine was een app die zijn tijd ver vooruit was. Met deze app konden gebruikers korte filmpjes naar elkaar toesturen. Dat was in de vroege jaren '10 niet altijd mogelijk met de grote sociale media kanalen.

Vine was een succes en was in 2013 de nummer één video app in de Verenigde Staten. Helaas wisten andere kanalen de diensten van de app ook te integreren in hun platformen, en zelfs verbeteren. Een bekende opvolger hiervan was Snapchat.

Vine is een onderdeel van Twitter en de app werd in 2016 verwijderd.

MSN Messenger

Msn Messenger of Live Messenger was op zich geen social media kanaal maar heeft wel de chatprogramma's van vandaag de dag beïnvloed.

Je moest een account hebben van microsoft of hotmail en vervolgens het programma downloaden op de pc. Daarna kon je andere personen toevoegen (maximum 150 personen) en hiermee chatten. Verder had het programma nog volgende toepassingen die behoorlijk vernieuwend waren:

  • Je kon een eigen schermafbeelding kiezen!
  • Wie een webcam had, kon video-gesprekken voeren met elkaar.
  • Je kon spelletjes spelen met elkaar.
  • Om de boodschappen kracht bij te zetten, kon je emoticons gebruiken.

Op 2013 werd Live Messenger stopgezet, gebruikers konden voor videochats beroep doen op Microsoft's nieuwe Skype.


Meer weten over sociale media en COMM.RADE?

SOCIALE MEDIA & COMM.RADE
Keer terug naar
de collectie blogs