Laden ...

"Insert deep quote on social media"

Wanneer je door je Facebook of Instragram scrollt, kom je vroeg of laat wel een quote tegen. Zijn ze betrouwbaar? Zijn ze altijd accuraat? Waarom posten zowel reguliere gebruikers als bedrijven quotes op hun social media?

Inhoud van dit artikel:

 • Wat zijn de voordelen van quotes op mijn social media?
 • Hoe gebruik ik quotes in mijn strategie?
 • Zes tips voor het gebruik van quotes in je eigen strategie.

Na enkele minuten scrollen vonden we deze twee quotes op social media:

Er zijn voor- en tegenstanders voor het gebruik van quotes op social media. Subjectieve redenen zijn dat ze als vervelend worden bestempeld, als een ‘makkelijke’ vorm van content worden omschreven of als irrelevant aan de huisstijl van het bedrijf. De marketeer in ons veegt al deze arguementen van tafel en zegt “Kijk naar de cijfers”. De Quote van ‘De Morgen’ staat een uur online en is al 71 keer gedeeld, de quote van RUMAG nadert na acht uur duizend shares.

Ben je zelf voor of tegen? Maakt niet uit want quotes werken!

Wat zijn de voordelen van quotes?

Naast de cijfers kunnen we nog vier voordelen geven van het gebruik van quotes in je strategie:

 • Kort: Quotes zijn hapklare brokken content die je publiek op enkele seconden binnen heeft.
 • Like&Share: Quotes worden sneller gedeeld en geliket, precies omdat je publiek deze op enkele seconden volledig heeft overzien.
 • Top of mind: Een goed citaat kan enkele minuten, uren of dagen blijven hangen zonder hier extra moeite in te moeten steken.
 • Associaties: Door uitspraken van beroemdheden op je kanaal te posten, creëer je een (gratis) associatie met je eigen merk. 
 • bv: Is jouw bedrijf vooruitstrevend? Ga dan voor een uitspraak van Elon Musk.

Hoe gebruik ik quotes in mijn strategie?

Houd altijd een duidelijk doel voor ogen. Quotes posten omdat dit een snelle en eenvoudige manier is om content te verspreiden is een strategie die op lange termijn niks oplevert, buiten dan aversie van je fans.

Het gebruik van quotes moet passen bij het imago van je bedrijf. Een kmo gespecialiseerd in mindfullness of welzijn kan vaker inspirerende quotes delen dan een schrijnwerker, die meer gebaat is met het delen van afbeedlingen van zijn artistieke werk. Wees je bewust van je eigen imago en pas vervolgens je strategie hierop aan. Post nooit om te posten maar geef je quotes een duidelijke plaats in je online strategie.

Zes tips voor een goede quote in je eigen strategie

Relevant

Keep it short, keep it simple, keep it relevant’. Een goed citaat omschrijft in één zin een gevoel, sentiment of ervaring wat betrekking heeft tot jouw bedrijf. Wens je om een andere reden een quote te delen? Doe dit op je eigen (privé) tijdlijn.

Visuals

Gebruik een passende achtergrond om je boodschap kracht bij te zetten. Je kunt hier verschillende kanten mee op:

 • Gebruik bij voorkeur een foto of afbeelding die van je eigen bedrijf afkomstig is. Durf buiten de lijntjes te kleuren en kies voor afbeeldingen en achtergronden die je boodschap niet enkel aanvullen maar ook naar een hoger niveau tillen.
 • Wat hebben wetenschappers zoals Neil degrasse Tyson en Stephen Hawking voor op de econoom Milton Friedman en de biologe Jane Goodall? De kans dat uw brein erin slaagt om bij de twee eerste personen een (audio)visueel beeld te vormen is het grootst. Beide personen zijn immers een groot onderdeel van onze beeldcultuur. Kies daarom bij voorkeur, maar niet uitsluitend, voor citaten van personen die herkenbaar zijn en gebruik hun ‘bekende kop’.

You know the type

Ga voor een origineel lettertype! Wees er wel van bewust dat 'saaie' lettertypes zoals arial, verdana en comic sans handig zijn vanwege hun leesbaarheid! Kies voor een lettertype dat past in de sfeer van de quote en de persoon die je citeert.

Achtergrond

In dit tijdperk wordt elk bericht onder een digitaal vergrootglas gehouden. Ten eerste is de geciteerde persoon mogelijks niet zo onbesproken dan je zelf eerst zou denken. Enkele voorbeelden:

 • Bill Cosby was de eerste Afro-Amerikaanse acteur die de hoofdrol speelde in televisieserie. Voor veel Afro-Amerikanen is de man een voorbeeld van de zorgzame vader binnen het gezin. Hem zou je kunnen associeren met sociale vooruitgang en verantwoordelijkheid. Hij zit sinds 2018 een gevangenisstraf uit voor het verdoven en verkrachten van meerdere vrouwen.
 • Henry Kissinger is een Amerikaanse politicus die mee aan de wieg stond van de Parijse Akkoorden in 1973, en daarmee de oorlog in Vietnam beëindigde. Dat jaar ontving hij hiervoor de Nobelprijs voor de Vrede. Een citaat van hem associeer je met diplomatie en vastberadenheid. Kissinger is echter rechtstreeks verantwoordelijk voor de dood van honderdduizenden onschuldige burgers gedurende de Vietnamoorlog.
 • Moeder Teresa werd wereldwijd bekend door haar werk voor ‘de armsten der armen’ in India. Ze stichtte een orde die tot op heden nog steeds mensen in armoede helpt. Een quote van Moeder Teresa wekt gevoelens van compassie en liefdadigheid op. Ze was echter radicaal tegen het gebruik van voorbehoedsmiddelen en nam ook geld aan van dictators om haar stichting te financieren.

Tenzij je bedrijf een sterke politieke kleur heeft geven we volgende tip: Vermijd quotes van politieke figuren!

Checken en dubbelchecken

Vervolgens, is het citaat wel degelijk van de persoon in kwestie? Niks is zo ongemakkelijk voor een bedrijf dan een gewone gebruiker die in het commentaarvak wijst op een (serieuze) fout ... en zo je hele strategie onderuit haalt. Check de citaten en zoek, indien mogelijk, naar een een audio- of videofragment.

Less is more

Altijd aangepast aan jouw imago als bedrijf maar vooral: "Gebruik quotes met mate".

Conclusie

Cijfers liegen niet en het gebruik van quotes kan je marketing regelmatig een goede boost geven. Weersta echter de verleiding en beperk het gebruik een strikt maximum. Zo bekom je een duurzamer engagement bij je doelpubliek en ben je weer een stap dichterbij het genereren van prachtige en geweldige returns.

Laten we afsluiten met een quote:

Bronnen:

https://medium.com/@Storyzy/15-quotes-about-quotes-36897f50377d

https://smartbirdsocial.net/quotes-social-media-content-strategy/

https://www.socialmediatoday.com/social-business/adhutchinson/2015-09-10/should-you-use-inspirational-quote-posts-your-social-media

https://gwolitski.com/5-reasons-to-use-quotes-in-your-social-media-content-strategy/

https://revive.social/quote-images/

Keer terug naar
de collectie blogs