Laden ...

Crisiscommunicatie voor Prins Andrew

Wereldvreemd, walgelijk, Wansmakelijk. Het interview met Prins Andrew krijgt vele namen maar het is nu al een schoolvoorbeeld van crisiscommunicatie 'hoe het niet moet'.

Voordat we onze analyse geven, moeten we even terug in de tijd. De miljardair Jeffrey Epstein werd sinds 2008 meerdere malen veroordeeld voor seks met minderjarigen. Door contacten in hoge kringen en het betalen van gigantische bedragen aan slachtoffers kwam hij er relatief goed van af. In 2019 werden er grote hoeveelheden beeldmateriaal gevonden in zijn woning. Op deze foto's en video's zouden mensen staan met een hoge standing in de politieke -, zakelijke - of filmwereld terwijl zij deelnamen aan Epstein's activiteiten. Epstein zou deze mensen gechanteerd hebben voor persoonlijk gewin. In afwachting van zijn proces pleegde Epstein zelfmoord. De omstandigheden hieromtrent zijn op z'n minst verdacht maar dat is een ander verhaal.

Enter Andrew Albert Christian Edward, de Hertog van York, beter bekend als Prins Andrew van Engeland; het derde kind van de Britse Koningin Elisabeth II. De prins onderhield nog contact met Epstein na zijn eerste veroordelingen in 2008 en bezocht hem meerdere malen bij hem thuis. Ook wordt de naam van de Prins genoemd in een rechtzaak omtrent seksueel misbruik en mensenhandel in de Verenigde Staten. Naar aanleiding van deze beschuldigingen, gaf de prins een interview aan de BBC. Dit interview zal de geschiedenis ingaan als het schoolvoorbeeld hoe je niet communiceert in tijden van crisis.

Bekijk hier het volledige interview

1. Volg het advies van de experts

Als het aan Jason Stein had gelegen, een PR-adviseur van de prins, dan had dit interview nooit plaatsgevonden. De beschuldigingen zijn al enkele weken/maanden aan de gang en de Prins dacht dat dit interview zijn publieke imago kon oppoetsen. Het liep fout af en het ziet er naar uit dat hij nu nog dieper in de put zit. De PR-adviseur nam ontslag na het interview.

Onze tip: Als je een actie onderneemt om een publiek imago op te poetsen, luister dan naar de PUBLIC RELATIONS adviseur!

2. Veroordelen van feiten

Het is niet enkel een eigenschap van de Britse koninklijke familie dat ze zelden in het openbaar een straffe of uitbundige uitspraak doen. De Prins is opgegroeid aan het hof en heeft een opvoeding genoten vol van etiquettes en gereserveerde gevoelens. Zelfs gebukt onder de grootste druk zal een lid van de koninklijke familie dit zeer zelden loslaten. Zo wordt hij in het interview aangesproken op het feit dat hij Epstein's gedrag enkel omschrijft als 'ongepast'. We geven hem het voordeel van de twijfel. Waaruit blijkt dat hij Epstein's gedrag niet afkeurt zijn de acties van De Prins:

  • De Prins nodigde Epstein uit op een verjaardagsfeestje van zijn dochter nadat hij beschuldigd was voor ongepaste handelingen met minderjarigen.
  • Toen Epstein veroordeeld werd voor seksueel misbruik, wilde de Prins het contact verbreken. Hij deed dit door hem thuis te bezoeken en enkele dagen daar te blijven overnachten. De prins verklaarde dat de keuze hiervoor eervol en gemakkelijk was.
  • Wanneer Epstein de eerste keer vrij kwam, gaf hij een feestje voor zijn vrienden. De Prins was uitgenodigd en zelfs benoemd als een 'guest of honor' (nl: eregast).

Onze tip: Soms zeggen daden meer dan woorden. Je kan verklaren dat je iets ongepast/onfatsoenlijk vindt maar door te handelen naar het tegendeel, komt dit ongeloofwaardig over.

3. Ken de feiten 

Er zijn verschillende meldingen in het interview die na vijf minuten Googelen (maar voor de zekerheid ook nagekeken door experts) kunnen worden afgedaan als onzin. Twee voorbeelden:

  • Een vrouw, die de Prins beschuldigt van misbruik, omschrijft dat hij hevig zweette bij hun eerste ontmoeting. De Prins zegt dat hij toentertijd onmogelijk kon zweten omdat hij een aandoening had opgelopen in de Falklandoorlog (Prins Andrew vocht mee als piloot) die te wijten was aan te veel adrenaline. Experts bevestigen dat er geen aandoeningen bestaan waarbij zweten wordt bemoeilijkt door adrenaline.
  • Er wordt een foto getoond van de Prins met een vrouw die hem beschuldigt. Hij kan zich het moment van de foto niet herinneren en verklaart dat de foto mogelijk bewerkt is. Hij zegt vervolgens dat het onmogelijk is om aan te tonen of een foto bewerkt is of niet. Forensische fotografie en video-onderzoek kan aantonen of dit klopt.

Onze tip: Als je statements maakt, zorg dan dat je deze kan funderen.

4. Ken uw tegenstander

Prins Andrew werd geïnterviewd door Emily Maitlis, een gerespecteerd en prijzenwinnende journaliste. In het verleden had zij te maken met stalking en seksuele intimidatie, de dader werd hiervoor veroordeeld. Prins Andrew toont weinig empathie naar slachtoffers toe van seksueel geweld. Hij spreekt in eufemismen, minimaliseert de feiten en toont zich onwetend over zijn handelingen. Hij beseft niet dat het behandelen van deze materie voor Maitlis niet enkel een professionele maar ook een persoonlijke aangelegenheid is. Wat haar motieven ook moge zijn, zij werd geprezen voor haar kalmte, professionaliteit en fundering.

Onze tip: Zorg dat je op de hoogte bent van wie je tegenover je hebt. 

Keer terug naar
de collectie blogs